Så fixar du dina skrikande bromsar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Finns det något mer irriterande än bromsar som tjuter och förstör lugnet i skogen eller drar åt sig massa blickar under stadspendlingen? I det här inlägget går jag igenom några vanliga anledningar till att bromsarna skriker och vad du kan göra åt det.

Vad är orsaken till skrikande bromsar?

Oljud från skivbromsar kan uppstå av flera anledningar. Oftast handlar det om olika slags föroreningar i form av smuts, fett eller olja. Andra anledningar kan vara felmonterade bromsar eller dålig bromsteknik. Gemensamt för de här orsakerna är att de alla skapar vibrationer mellan bromsskiva och bromsbelägg, som i sin tur är det som blir till ljud.

Inte sällan är skrikande bromsar även förknippat med sämre bromsverkan och ökat slitage. Det finns därför ett större syfte att åtgärda problemet än att bara bli av med tjutandet.

Smuts och fett

Den allra vanligaste orsaken till problemet är att det hamnat smuts och/eller fett på bromsskivan, vilket gör att bromsklossarna inte får något grepp. Istället för att nypa åt runt skivan, uppstår istället vibrationer och med vibrationerna kommer det otrevliga ljudet.

I många fall kan detta lösa sig genom att bara fortsätta cykla och använda bromsarna på ett korrekt sätt. Då nöts smutsen eller fettet helt enkelt bort. Om du upplever kraftigt försämrad bromsverkan bör du dock åtgärda problemet och rengöra bromsarna direkt eftersom det då rör sig om en säkerhetsfråga.

Själva rengöringen görs enklast med ett bromsrengöringsmedel avsett för cykel, t.ex. Muc-Off’s bromsrengöring. Applicera rikligt med rengöringsmedel på både skiva och belägg och torka sedan av skivan med en helt ren trasa. Det kan låta löjligt, men var oerhört noga med att inte nudda bromsskivorna eller beläggen med dina bara händer eftersom de då utsätts för fett ännu en gång. Enklast är att använda rena gummihandskar.

Efter rengöringen, testa bromsarna igen för att säkerställa att bromsverkan är hög och att tjutet är borta. Om problemet kvarstår, prova att upprepa rengöringen. Hjälper inte det heller, kan du testa någon av de andra lösningarna här nedan.

Nya skivbromsar behöver "bromsas in"

Om du har en ny cykel eller nya bromsskivor/klossar, kan lösningen vara så enkel att du bara behöver ”bromsa in dem”. Det är nämligen så att när bromsarna är helt nya, tar det ett antal inbromsningar innan skivan och beläggen har bromsat ihop sig, så att säga.

Att bromsa in sina skivbromsar går ut på att cykla i relativt hög hastighet för att sedan bromsa in kraftigt till stillastående. Detta bör göras upp till ungefär 20 gånger (inkörningen varierar mellan tillverkare, så följ instruktioner som finns för just den modell som du köpt). Det är viktigt att inbromsningen görs i torrt väder.

Fel bromsteknik

Med fel bromsteknik finns risken att du sakta men säkert, under en längre period, polerar dina bromsbelägg och bromsskivor. Fel bromsteknik i det här fallet innebär att bromsa för länge och för försiktigt. Då blir tillslut bromsytorna helt släta, vilket innebär sämre bromsverkan och ett irriterande tjut.

För att åtgärda detta måste du rugga upp ytorna igen. Det kan du göra genom att gnugga beläggen med framsidan nedåt mot sandpapper på en plan yta. Slipa tills du ser att den blanka ytan ruggats upp. Rengör också bromsskivorna med bromsrengöring.

Felmontering

Orsaken till skriket kan också vara att skivan inte är korrekt riktad mot själva bromsen och beläggen. Detta kan resultera i ojämn bromsning och oljud.

Till att börja med – se till att bromsskivan är helt rak (att den inte råkat ut för någon skada och är böjd på något sätt). Därefter kan du ställa cykeln upp och ner och snurra på hjulet för att säkerställa att bromsskivan löper fritt mellan beläggen och att det är ett jämnt mellanrum på båda sidor.

De flesta moderna skivbromsar är självjusterande, men om de ändå inte är helt raka, kontrollera att alla bultar är åtdragna, att bromsbeläggen är monterade korrekt och att bromsen inte är skadad. Om skrikandet fortfarande återstår, är det troligtvis en bra idé att låta en cykelverkstad slänga ett öga på problemet.

Slutsats

Så, där har du det! De vanligaste orsakerna till en tjutande broms och hur du löser problemen. Jag hoppas att du fått ordning på dina bromsar och att skrikandet numera är ett minne blott. Om inget av ovanstående har hjälpt dig, är det sannolikt dags att köpa nya bromsskivor och klossar.

Kategorier Tips

Lämna en kommentar