Vilka skydd bör man ha när man cyklar mountainbike?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Olyckan kan vara framme när man minst anar det. Därför är det viktigt att se till att alltid utrusta sig med rätt skydd för olika typer av mountainbike-cykling. I den här artikeln får du tips kring vilka typer av skydd som kan vara bra att ha, saker att tänka på när du väljer skydd, samt rekommendationer av produkter som jag personligen använder och är nöjd med.

Cykelhjälm

Vi börjar med det absolut viktigaste, hjälmen. För de allra flesta är det självklart att använda hjälm när man cyklar, oavsett om det är i skogen eller bara till affären, men en sån här lista vore inte komplett utan att påtala hur viktigt det är med en bra cykelhjälm. När det kommer till MTB-hjälmar, finns det ett antal olika varianter att välja på. 

  • Dels finns det väldigt lätta och aerodynamiska XC-hjälmar som i princip inte skiljer sig från en landsvägshjälm. Dessa hjälmar passar antingen dig som tävlingscyklar eller mest cyklar i lättare terräng eller på grusväg.
  • På andra sidan av spektrat finns så kallade fullface-hjälmar som täcker hela huvudet och även hakan med ett hakskydd. En fullface-hjälm ger det absolut bästa skyddet för huvudet och är att rekommendera vid utförscykling som downhill och enduro. Däremot kan dessa hjälmar upplevas en aning tunga och varma vid t.ex. stigcykling.
  • Mittemellan de lätta XC-hjälmarna och downhill-hjälmarna hittar vi vad jag kallar för trail-hjälmar eller stigcyklingshjälmar. Dessa hjälmar påminner om XC-hjälmarna, men har bättre skydd för sidorna av huvudet och bakhuvudet. En populär modell är POC Tectal, vilket också är den hjälm jag själv använder.

Att tänka på vid val och användning av cykelhjälm

  • Välj hjälm utifrån typ av cykling.
  • Välj en modell med perfekt passform för ditt huvud.
  • Välj den minsta storleken som passar för att få det bästa skyddet. Ofta kan flera storlekar av samma modell passa på ditt huvud eftersom de flesta hjälmarna går att justera genom ett reglage baktill. 
  • Om din budget tillåter, välj en hjälm med rotationsskydd (t.ex. MIPS).
  • Kontrollera regelbundet att din hjälm är hel. Många modeller av hjälmar ska bytas ut redan efter en stöt eller incident. Kolla upp vad som gäller för din specifika hjälm.
POC Tectal MTB-hjälm
POC Tectal MTB-hjälm | Foto: pocsports.com

Knäskydd

Det är vanligt att slå i sina knän vid en cykelvurpa, antingen i styre eller styrstam eller i marken där du landar. Ett par bra knäskydd kan vara avgörande för att slippa behöva avstå cykling under en tid på grund av en knäskada. Personligen använder jag numera knäskydd på 90% av mina MTB-rundor, oavsett om det är en längre, lättare tur eller en stökigare tur på teknisk stig.

Att tänka på vid val och användning av knäskydd

  • Välj en modell och storlek som passar perfekt. Målet är att när de väl sitter på, ska de inte märkas av.
  • Säkerställ att skydden är enkla att tvätta. De kommer att bli svettiga och smutsiga.
  • Se till att faktiskt använda dem. Den cykelturen som du inte tar på dig dina knäskydd, kan mycket väl vara den gången som de skulle ha behövts.
POC Joint VPD Air Knäskydd | Foto: pocsports.com

Populära knäskydd för MTB

  • POC Joint VPD Air Knee
    Ett lätt och smidigt skydd som håller sig bra på plats. Den modell som jag själv använder. Länk till produkt.
  • POC Joint VPD 2.0 Knee
    Ett lite kraftigare skydd från POC. Länk till produkt.
  • IXS Flow Evo+ Knee Pads
    Sitter väldigt bra och bekvämt runt knät. Länk till produkt.
  • Sweet Protection Bearsuit Pro Knee Pads
    Rejäla skydd som skyddar bra. Länk till produkt.

Ryggskydd

Ett ryggskydd är framförallt användbart och rekommenderat vid utförscykling och mer extrem cykling, men många föredrar att använda ryggskydd även vid stigcykling för extra säkerhet. Skydden förekommer i många olika modeller avsedda för olika ändamål. Den senaste tiden har det kommit många ryggskydd anpassade för mer vardaglig mountainbike-cykling. Detta innebär att de är smidigare att bära och att komforten är mycket bättre. Tidigare var de flesta ryggskydden något bökiga och klumpiga och i form av en hård ryggplatta. De nya innovativa modellerna är mycket mer följsamma mot ryggen, samtidigt som de ger ett bra skydd för smällar mot ryggen. Den typ av ryggskydd som jag själv använder och föredrar i nuläget är ett inbyggt skydd i min cykelryggsäck.

Populära ryggskydd för MTB

MTB med ryggskydd
MTB-cykling med ryggskydd

Armbågsskydd

En annan kroppsdel som är relativt utsatt för smällar vid en MTB-vurpa är armbågarna. Som tur är så finns det smidiga armbågsskydd som minskar risken att en krasch får stora konsekvenser. Precis som med de flesta skydd, finns det olika varianter som har sina olika syften. Det handlar om att hitta en balans mellan smidighet, komfort och nivå av skydd.

Populära armbågsskydd för MTB

Cykelhandskar

Vissa föredrar att cykla mountainbike med handskar och vissa utan. Det är inte det första MTB-skyddet du behöver köpa, men det kan vara bra för att undvika mindre skrapsår och liknande skador vid en krasch. Personligen använder jag alltid cykelhandskar både för skyddet det ger, men även för att jag gillar känslan. 

När det kommer till att välja handskar, är det väldigt mycket en smaksak. En del (mig själv inräknat) föredrar tunna handskar som gör att man får bra kontakt runt styret och handtagen. Vissa gillar handskar med mer padding som adderar lite extra stötdämpning för att avlasta handlederna. Om du cyklar under vinterhalvåret kan det vara en bra idé med ett par handskar som är fodrade och vattentäta. Mina egna favorithandskar är ett par POC Resistance Enduro som jag varmt kan rekommendera.

Övriga MTB-skydd

Utöver alla skydd här ovan, finns det en ytterligare MTB-skydd som kan fylla sina syften vid specifika situationer. Men om du äger alla skydd som nämnts i den här artikeln, så har du en mer eller mindre komplett skyddsutrustning för det mesta du kan tänkas stöta på inom ramen för mountainbike.

Kategorier Tips

Lämna en kommentar